Linux in Java

Odločil sem se da bom spisal tudi kakšen članek v zvezi z operacijskim sistemom Linux, ter programiranjev v Javi s pomočjo Eclipsa.

Linux (povzeto iz strani Wiki)

Je prost operacijski sistem podoben Unixu s prosto dostopno izvorno kodo, zaščiteno s Splošnim dovoljenjem GNU (GNU General Public License (GPL)). Kljub monolitični zgradbi jedra je dinamičnost omogočena z nalaganjem oz. odstranjevanjem posameznih modulov. Podpira večprocesorski način, številne datotečne sisteme, možnost izbire razvrščevanj, razširitve pomnilniške enote do 4 GB ali več. Velja za sodobno večopravilno jedro, zasnovano po zamislih iz knjige Operating Systems: Design and Implementation, avtorja Andrewa Stuarta Tannenbauma, profesorja računalništva na Svobodni univerzi v Amsterdamu in tvorca MINIX-a. Uživa podporo (finančno in kadrovsko) podjetij, kot so Sun Microsystems, IBM in Novell.

Na voljo je več distribucij, kot so RedHat, Ubuntu, Debian, Fedora, Slax (live), ter slovenski FeriX.

Prenesi si Ubuntu
Ubuntu:

ubuntu


Java ter Eclipse

Programski jezik java so razvili pri Sun Microsystems. Java je bila prvič v javnosti predstavljena 23. maja 1995. V tem času je bila Java zgolj programski jezik za popestritev spletnih strani, ni pa še bilo kakšnih resnih projektov, poleg vsega pa je bila Java počasna. Marca 1997 je Sun predstavil novo različico javanskega razvojnega kompleta, ki je nosil oznako 1.1. Java je do tega trenutka doživela kar precejšnje spremembe, podvojilo se je število razredov, dodali so standardno knjižnico za delo z zbirkami podatkov, prišlo pa je tudi do sprememb v jeziku samem (nov model obravnave dogodkov, nove rezervirane besede).

Sedaj je java moderen programski jezik. Java je opremljena z bogato standardno knjižnico programskih struktur in funkcij (za delo z datotekami, za dostop do podatkovnih baz, za mrežne povezave, hkratno izvajanje več programov, grafične aplikacije, aplikacije vgrajene v brskalnike, itn.). Standardna knjižnica je dobro dokumentirana. Kadar potrebujemo orodje, za katerega se zdi, da bi lahko že bilo v knjižnici, se splača brskati po dokumentaciji.

Eclipse

Programsko razvojno orodje Eclipse je namenjeno razvoju integriranih razvojnih okolij (IDE), ki jih lahko uporabimo za izdelavo aplikacij kot so npr. internetne strani, vgrajeni Java programčki, C in C++ programi, JavaBeans.Prav hitri razvoj dodatnih komponent, ki bazirajo na vstavkih (plug-in), je prednost programskega orodja Eclipse. Eclipse ima tudi zelo všečen grafični vmesnik (UI) za delo z raznimi orodji. Prednost Eclipse je tudi odprto-kodni način uporabe. Projekt Eclipse je začel IBM in ga dal na voljo odprto-kodni skupnosti. Ta ga je do danes zelo kvalitetno nadgradila in njegova uporabnost je vedno bolj obširna. Vstavki se integrirajo v sam Eclipse s pomočjo prenosnih aplikacijskih protokolov za interakcijo (API). Prednost Eclipse je tudi možnost uporabe na mnogih med seboj različnih operacijskih sistemih, kot so Linux, Microsoft Windows, Unix, Solaris,…

eclipse

  • Share/Bookmark